Vad är Lotsen?

Lotsen arbetar med att hjälpa människor, oftast med personer som har missbruksproblem, och startades aug 2009, mot bakgrund av att vi upplevt och sett att behoven är stora, men att ideella hjälpverksamheter som funnits i vår kommun/län med omnejd minskat eller lagt ner sina verksamheter. Eftersom vi arbetat många år med missbrukare och andra socialt utsatta människor, bland annat inom LP-stiftelsen och ErikEdin-stiftelsen, har det varit naturligt för människor att fortsätta ta kontakt med oss när de behövt hjälp. Det tillsammans med att vi har ett brett kontaktnät bland församlingar, företag, kriminalvård och socialförvaltningar m.m. och delar deras engagemang för dessa människor, gjorde att vi kände att det fanns ett underlag för att starta Lotsen.

Vi vill inte kompromissa bort Jesus och är tydliga med att Lotsen är ett kristet alternativ i missbruksvården. Vi är ett levande vittnesbörd och har vår styrka i vår tro och där är Jesus grundfundamentet och svaret på människans innersta behov. Vi försöker tillsammans med individen själv att hitta lösningar och vägar att gå för att denne ska få den hjälp han behöver. Själva kartläggningen är en viktig del av arbetet och då blir ofta andra instanser involverade såsom tex myndigheter och anhöriga.

Vi samarbetar främst med kristna behandlingshem och organisationer men om någon vill ha hjälp på ett annat vis så hjälper vi självklart med det också. Vi har ett starkt samarbete med Evangeliesenter (motsvarigheten till LP-stiftelsen i Norge) och de har unika möjligheter att hjälpa ungdomar. De kan nämligen erbjuda kristen vård och utbildning på gymnasienivå samtidigt. Behandlingshemmet Österbo ligger strax utanför Halden och från Lidköping är det ca 22mil dit. En utbildning blir ett bra verktyg när det blir dax att återanpassas i samhället!

Ludvig och Lise Karlsen, Evangeliesenterets grundare

Vårt samarbete med Evangeliesenteret har genom åren vuxit sig starkt och vi gör idag gemensamma upphandlingar för Ramavtal mellan Evangeliesenter och svenska kommuner. Ett ramavtal underlättar för den enskilde att kunna få hjälp av socialen i sin kommun att få beviljad en placering på Evangeliesenter. Här finns unika möjligheter till att utbilda sig en en av de skolor som finns tillgänglig för de som behöver. Lotsen och Evangeliesenter har regelbundna möteskampanjer i kyrkor och samfund runt omkring våra närmaste kommuner.

Behov

I takt med att Lotsens arbete vuxit har vi upptäckt nya behov. Människor som har missbruksproblem och får hjälp att komma iväg till behandlingshem har för tillfället den vård och omsorg de behöver. Men innan de kom iväg och även efter sin rehabilitering behöver de gemenskap, stöttning och sysselsättning. Det gäller även många av de människor som inte har missbruksproblem men ändå kommit i ett utanförskap av någon anledning. När vi arbetade i LP-stiftelsen och ErikEdin-stiftelsen hade vi en ”kontakt-verksamhet” där det erbjöds bibelstudier och fika varje dag. En tanke som vuxit fram under det senaste åren är att vi skulle starta upp något lokalt som, förutom en morgonsamling och gemenskap omkring mat och fika, kunde erbjuda lite mer sysselsättning.

Stugor

Håkan o Geir

Vi har nu startat upp ett ”stug-byggar-projekt”. Tanken är att vi ska söka finansiärer till vad en stuga kostar och att vi ska göra arbetet själva. Attefallshus är en stuga som är max 25kvm och som man inte behöver bygglov till. Dessa kan vi bygga i byggsats och sälja vidare till de som är intresserade. Några stugor kan vi placera på Öboängen, Lidköping och dessa skulle kunna fungera som akutboende för människor som söker in på behandlingshem i väntan på att alla utredningar ska bli klara. Alternativt kanske hyras ut till personer som vill bo närmare gemenskapen och delta i arbetet. Arbetet med att bygga stugorna är också en möjlighet till sysselsättning.

 

 

Engagemanget sprider sig

Allt som har liv det växer. Så gör även engagemanget för att hjälpa människor till full upprättelse. Våra medarbetare Magnus, som tidigare själv levt ett hårt liv med missbruk och kriminalitet leder tillsammans med sin Tindra arbetet med att bygga upp en gemenskap i Torsby och i hela Värmland.

Birgitta har startat igång ett härbärge i Mölltorp där hon med stor omsorg tar sig an de som behöver omsorg, medmänsklighet och en förnyad tro på både livet och Gud.

 

 

Baptisktyrkan i Lidköping

Onsdagar kl.10.00-12.00 finns vi Baptisktkyrkan, Lidköping,

Här håller Benny Lindqvist, med stor inlevelse, i samlingen som innehåller både vittnesbörd, bibelord och musik. Vår längtan och kallelse är att möta människor med Evangeliet. Förmedla tro och hopp. 

 

 

 

 

När man väl hamnat utanför samhället är det svårt att komma tillbaka. Ekonomi, relationer, hälsa. Det går snabbt att rasera men tar tid att bygga upp. Jörgen, en av våra medarbetare, har länge arbetat med att hjälpa människor att reda ut sin ekonomi. Det är inte heller lätt att veta vilka rättigheter och skyldigheter man har i samhället när man kanske i hela sitt liv levt vid sidan om. Anna Bergenwall försöker att reda ut det. Tillsammans klarar vi ut det mesta. Med ett steg i taget så löser det mesta sig. Tro och det praktiska går hand i hand.

 

Jesus kan hela och upprätta människor till ett helt nytt liv, det är vi själva ett vittne om. Vi har många planer och visioner om stugor, gemenskap, bibelstudier men allt utgår ifrån de enorma behov vi upplever att fler och fler människor har. Vi kan inte längre lita på att ”samhället” tar hand om allt utan tror att initiativ som detta är nödvändigt. Vi behöver göra det tillsammans. Med alla kyrkor, människor och organisationer runtomkring i vår närhet. Detta är bara början.

[/fusion_text][/one_third]
Kommuner som har ramavtal med Evangeliesenter är följande:

 1. Vänersborg
 2. Trollhättan
 3. Gävle
 4. Hofors
 5. Ockelbo
 6. Älvkarleby
 7. Karlstad
 8. Arvika
 9. Eda
 10. Filipstad
 11. Forshaga
 12. Grums
 13. Hagfors
 14. Hammarö
 15. Kil
 16. Kristinehamn
 17. Munkfors
 1. Storfors
 2. Sunne
 3. Säffle
 4. Torsby
 5. Årjäng
 6. Bjuv
 7. Bromölla
 8. Burlöv
 9. Båstad
 10. Eslöv
 11. Helsingborg
 12. Hässleholm
 13. Höganäs
 14. Hörby
 15. Höör
 16. Klippan
 17. Kristianstad
 1. Kävlinge
 2. Landskrona
 3. Lomma
 4. Lund
 5. Malmö
 6. Osby
 7. Perstorp
 8. Simrishamn
 9. Skurup
 10. Staffanstorp
 11. Svalöv
 12. Svedala
 13. Tomelilla
 14. Trelleborg
 15. Vellinge
 16. Ystad
 17. Åstorp
 1. Ängelholm
 2. Örkelljunga
 3. Östra Göinge
 4. Markaryd
 5. Falkenberg
 6. Tingsryd
 7. Lessebo
 8. Uppvidinge
 9. Älmhult
 10. Varberg
 11. Hylte
 12. Laholm
 13. Halmstad
 14. Växjö
 15. Alvesta
 16. Ljungby